Suutarit.com — Kertoo mistä suutarit löytyvät Suomessa

Tiedotteet: 5 huomioon otettavaa seikkaa ennen lainan ottamista

Ennen lainan ottamista on tärkeää ymmärtää, miten lainanottoprosessi toimii, minkälainen laina sopii parhaiten tarpeisiisi ja mitkä ovat minkäkin vaihtoehdon mahdolliset riskit ja hyödyt. Usein lainaa sitoudutaan maksamaan vuosikaudet, joten kyseessä on hyvin merkittävä päätös, jota ei kannata tehdä hätäillen. Sanotaan jopa humoristisesti, että asuntolaina sitoo avioliittoja enemmän, kuin vihkivala. Käydään tällä sivulla läpi tärkeimmät asiat, joita ei voi sivuuttaa uutta lainaa ottaessa.

Vertaile korkoja ja takaisinmaksuehtoja

Lainaa haettaessa on tärkeää vertailla eri lainanantajien ja lainatyyppien korkoja. Kannattaa tutkia tarjolla olevia erilaisia lainaehtoja: jotkin lainanantajat saattavat tarjota parempaa korkoa, mutta vaatia korkeampia maksuja tai rajoittavampia takaisinmaksuehtoja. On siis nähtävä edes vähän vaivaa, että löytää itselle parhaan lainapalvelun. On myös tärkeää huomata, että monet lainanantajat saattavat tehdä taustatarkastuksia tarkistaakseen esimerkiksi tulotason tai työmarkkina-aseman.

On tärkeää lukea kaikki asiakirjat huolellisesti ennen sopimuksen allekirjoittamista ja varmistaa, että olet tietoinen kaikista niihin liittyvistä ehdoista ja että ymmärrät tarkalleen, kuinka paljon sinun on maksettava takaisin kuukausittain. Jos annat itsellesi runsaasti aikaa sopimusten tarkistamiseen, virheet tai väärinkäsitykset jäävät myöhemmin vähemmälle huomiolle — virheet, jotka voivat lopulta maksaa pitkällä aikavälillä.

Huomio taloudellinen tilanteesi

Ennen lainanottoa sinun on pohdittava nykyistä taloudellista tilannettasi. Sinun on varmistettava, että sinulla on realistisesti varaa maksaa laina takaisin ajallaan, sillä laiminlyödyt tai myöhästyneet maksut voivat vaikuttaa kielteisesti luottotietoihisi ja johtaa uusiin velkaongelmiin. Esimerkiksi Euribor oli vuonna 2022 jyrkässä nousussa, jonka myötä monella on ollut vaikeuksia maksaa lainojaan takaisin.

Omaan taloudelliseen tilanteesi vaikuttaa oleellisesti palkkasi suuruus tai muut saamisesi, kuten osinkotulot tai sosiaalietuudet. On tärkeää muistaa, että lainan takaisinmaksun määrä vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon lainaa otat ja mikä on lainan korko. Moni rahoituslaitos ja pankki ei lainaa asiakkaalle, jolla ei ole riittävästi palkkatuloja tai muita säännöllisiä saatavia. Tämä perustuu siihen, että ne pyrkivät välttämään riskiä, ettei asiakas maksa lainaa takaisin.

Luottohistoriasi antaa lainanantajille käsityksen siitä, miten hyvin hallitset velkasi, ja auttaa heitä päättämään, pitäisikö heidän hyväksyä lainahakemuksesi. Jos sinulla on siis merkintöjä luottotiedoissasi, uuden lainan saaminen hankaloituu. On myös tärkeää huomata, että jotkin lainanantajat saattavat vaatia yksityiskohtaisempia tietoja kuin toiset, mikä on hyvä ottaa huomioon lainaa haettaessa.

Lainaa vain turvallisilta toimijoilta

Pankit ja rahoituslaitokset ovat hyvin kiinnostuneita siitä, kenelle ne rahaa lainaavat. Myös lainanottajien kannattaisi kiinnittää huomiota siihen, mistä he lainaa hakevat. Kun valitset turvallisen lainanantajan, riski hyvin epäedullisille lainaehdoille on pienempi. Turvallisempi kumppani voi mahdollisesti auttaa sinua paremmin myös tilanteissa, kun maksuvarmuutesi heikkenee. Jos et esimerkiksi pysty maksamaan jotain lainaerää ajallaan, luotettava lainanantaja voi myöntää sinulle maksuvapaan kuukauden tai lievittää tilannetta muulla tavoin.

On myös tärkeää varmistaa, että lainanantajalla ja kaikilla kolmansilla osapuolilla on käytössään päivitetyt turvatoimet, jotta henkilötietosi pysyvät turvassa petoksia tai identiteettivarkauksia yrittäviltä pahansuovilta toimijoilta. Mikäli lainanantaja on sinulle entuudestaan tuntematon, voi olla viisasta varmistaa, että lainanantajalla on asianmukaisten viranomaisten myöntämä toimilupa ja että se on säännelty, jotta tiedät, että rahasi ovat turvassa.

Maksa kuukausierät ajallaan

Kun on aika maksaa takaisin, varmista, että varat ovat valmiina etukäteen, jotta maksuja ei jää varmasti hoitamatta. Näin vältät viivästysmaksut ja mahdollisesti haitalliset seuraukset luottotiedoillesi. Jos mahdollista, yritä lisäksi neuvotella lainanantajien kanssa maksuehdoista. Tämä voi johtaa alhaisempiin korkokuluihin ja auttaa sinua vähentämään kokonaiskustannuksia, mikä olisi hyödyllistä sekä taloudellisesti että psykologisesti.

Jos tilanne näyttää siltä, että et pysty jotain lainaerää maksamaan eräpäivään mennessä, älä laita päätä pensaaseen. Tällöin on viisasta olla proaktiivisesti yhteydessä lainanantajaan ja kertoa tilanteesta rehellisesti. Moni lainanantaja voi tällaisessa tilanteessa myöntää maksuvapaan kuukauden, siirtää eräpäivää tai tarjota jonkun muun vaihtoehdon, joka helpottaa tilannettasi. Miltäkään pankilta ei jää huomaamatta, että lainaeräsi on maksamatta, joten ole itse yhteydessä jo etukäteen tilanteen ratkaisemiksi.

Ota lainaa vain tarvittaessa

On tärkeää muistaa, että lainan ottaminen on aina tehtävä varovaisesti ja vain silloin, kun se on ehdottoman välttämätöntä. Lainan ottamisella voi olla pitkän aikavälin taloudellisia vaikutuksia, ja on tärkeää ymmärtää kaikki ne ennen sitoumusten tekemistä. Lainaa ei pidä koskaan ottaa enemmän kuin tarvitset tai pystyt maksamaan takaisin, sillä se voi aiheuttaa lisää velkaongelmia. Varmista siis, että arvioit tarpeesi perusteellisesti ennen lainan hakemista. Jos mahdollista, yritä lainata lainaa perheenjäseniltä tai ystäviltä, näin korot ovat todennäköisesti alhaisemmat kuin useimmissa lainoissa.

Toisaalta lainanottamista ei myöskään pidä pelätä liikaa, sillä se on tavallaan myös investointi tulevaisuuteen. Esimerkkinä voidaan käyttää asuntolainaa, on viisaampaa maksaa kuukausierää ”itselleen”, kuin vuokranantajalleen. Ja jos mietimme esimerkiksi yritysjohtajia ja eturivin poliitikkoja, heillä on usein valtavia lainoja maksettavanaan. Monesti ajatus onkin, että eläkkeelle jäädessä omistaa hyvän asunnon sekä muun omaisuuden, ja lainat on saanut maksettua pois. Voit jättää meille juttuvinkkejä, jos haluat, että kirjoitamme jatkossakin laina-aiheista.

Suutarit.com ei voi taata tietojen paikkansapitävyyttä. Auta pitämään tiedot ajan tasalla ilmoittamalla uusista aukioloajoista, osoitteenmuutoksista jne. Jos haluat esimerkiksi korjausompelua tai muita sellaisia palveluita, ne eivät yleensä kuulu suutareille vaan ompelimoille. Silloin Ompelimot.com on oikea paikka.